Yazar: Mehmet Karaarslan | Sayı 73 | Ekim 2011 | Pazar, 09 Ekim 2011 17:45
Çocuk ve Doğa Arasında Yeniden Bağ Kurmak: Ahşap Oyuncaklar
Günümüzde ahşap oyuncakların üretimi, petrolün oyuncak sanayisinde yerini almasıyla bir hayli azaldı. Fabrikasyon olarak üretilmeye devam eden bir takım ahşap oyuncaklar ise boyalarında ve cilalarında barındırdıkları zehirlerle çocukların sağlığını tehdit ediyor. Oyuncak MU, alternatif ama gerçek bir ahşap oyuncak markası. Üstelik hem sağlıklı hem de çocuk gelişimine uygun.
Oyuncak MU, çocuklar için doğayla iletişim kurmayı sağlayan, doğanın içinden gelen ahşap oyuncaklar...
Antalya’da bir okul öncesi öğretmeni ve ressam olan Bedia Tülüler, M. Emre Şimşek ile birlikte ev atölyesinde el yapımı ahşap oyuncaklar üretmeye başladı. Altı aylık bir tasarım sürecinin ardından ürünleri kısa süre önce Oyuncak MU ismiyle internette yer aldı.
Bedia Tülüler, doğadan her alanda uzaklaşan çocuğun, bir yetişkin haline geldiğinde doğa üzerinde tüm canlıları riske atan baskılar kurduğunu düşünüyor. Buradan hareketle çocukları doğaya, doğayı da çocuklara vermenin gerekli olduğunu ifade ediyor.
Ahşap oyuncaklar, kıl testere yardımıyla şekillendirip, ince bir zımparanın ardından doğal bir reçineyle cilalanarak üretiliyor. Amaçları, festivaller ve fuarlar aracılığıyla daha çok insanla ahşap oyuncak tasarımlarını paylaşabilmek...
Oyuncak MU web sitesinden çeşit çeşit, birbirinden güzel ahşap oyuncaklara isimleri ve fiyatlarıyla birlikte ayrıntılı olarak görebilirsiniz. Çocukların yanı sıra ruhu çocuk kalanlar büyüklere de tavsiye ederim. http://oyuncakmu.blogspot.comÇocuk, ağaçtan bir oyuncağı eline aldığında o ağaçla bütünleşir. Ağacın sahip olduğu yaşamsal titreşimin bir kısmını hisseder. Ağacın içinde yuva yapmış bir sincabın sesini duyar, neşelenir. Evirir çevirir, birbirini uyumla takip eden damarlara bakar, dalların çıktığı gözlerin harelerini ilgiyle inceler. Isısını duyumsar. Rengiyle, kokusuyla kendine has olduğunu farkeder. Hayaller kurar. Ağaçtan bir nesne yardımıyla değişimi ve dönüşümü görür. Belki böylece zamanla iyi ve kötünün ötesinde bir şeyin (MU) olduğunu, bunun da doğanın bütünlüğü olduğunu anlayabilir. (Bedia Tülüler & Emre Şimşek)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder